AIAYU
I Aiayu's sortiment finder du både produkter inden for mode til damer samt interiør. Hvert produkt er nænsomt vævet eller strikket af enten GOTS-certificeret bomuld, eller pesticid- og hormonfri uld og cashmere: det gør produkterne både smukke og ansvarlige på én gang, takket være integriteten og kvaliteten af det lokale håndværk, der ligger bag.Aiayu
Designers
Minimer dit tøjforbrug og brug istedet det du har I skabet I længere tid
Aiayu er et brand der ønsker at opfordrer sine kunder til at købe mindre tøj, og bruge det man har hjemme i skabet noget mere. Deres store opfordring lyder på dette, for netop at skåne planeten mod overproduktion at tøj og dermed overbelastning af miljøet. Når Aiayu opfordrer deres kunder til at minimere deres tøjforbrug, mener de, at det er bedre at købe ét stykke tøj af rigtig god kvalitet som holder i mange år, fremfor at købe noget, som du alligevel smider ud efter kort tids brug. Brandet mener ikke at man altid burde stræbe efter det nyeste i modeverdenen, men snarer det gode.
Aiayu bestræber sig på en "made to last ideologi"
Aiayu er tilmed meget bevidst om hvilke tekstiler de bruger til at producerer deres produkter med. Det er yderst vigtigt for dem at bruge naturlige materialer, ikke blot fordi kvaliteten og udseendet er i top, men fordi det er langt mere bæredygtigt. Med naturlige materialer af topkvalitet lever virksomheden også op til ideologien om at produkterne er ”made to last”, hvilket er en stor del af brandets dna. Med andre ord, så kan Aiayu forsikrer deres kunder om, at produkter købt hos dem, vil høre til i kundens garderobe som fast inventar i mange år.
Aiayu har opnået nogle af de bedste certificeringer på verdensplan, for bæredygtig produktion af tøj
Der er ingen tvivl om, at Aiayu er et brand der prioriterer deres materialevalg frem for rigtig meget andet – det står også meget klart, at materialerne som tøjet er lavet af, i aller højeste grad definerer brandet. Lige så vigtige materialerne er for brandet, lige så vigtigt er det for dem at udvælge de rigtige leverandører. Deres leverandører skal ikke blot være dygtige til deres håndværk og være kloge på materialer, de skal også være interesseret i at indgå et langtidsorienteret samarbejde med Aiayu. Aiayu ser nemlig deres leverandører som mennesker der deler samme værdier som dem, hvad angår entusiasme rettet mod tekstiler og måden hvorpå man behandler andre mennesker og planeten med respekt.
Efter 15 års eksistens i modebranchen, har brandet erfaret at de langtidsorienterede samarbejder med deres leverandører betyder klart mere for dem personligt, end diverse certificeringer gør. Men hvis man kigger mere praktisk på certificeringerne, bliver det tydeligt for Aiayu hvorfor de naturligvis har en stor betydning for brandet alligevel. Certificeringerne er med til at sikre at deres leverandører lever op til de etiske krav som Aiayu har i forhold til arbejdsforhold og bæredygtighed. Og dermed er det vigtigt at Aiayus kunder bliver gjort opmærksomme på dette.
Aiayu er stolte over, at have fået GOTS certificeringen
Aiayu’s leverandører i Indien er alle sammen GOTS certificeret, også kaldet ”Global Organic Textile Standard”, hvilket vil sige, at hele forsyningskæden er dækket af denne certificering, således at processen af produkterne fra råmaterialer til det færdige produkt, bliver lavet med respekt for menneskerne som laver det, og ikke mindst miljøet. Ydermere er leverandørerne underlagt regler om, at deres råvarer skal være produceret på naturlig vis og der skal ligeledes overholdes strenge regler i forhold til miljøbelastning, når produkternes produceres.
SA8000, en af de førende certifikationer på verdensplan, som Aiayu stolt kan kalde sig en del af
Denne certifikation er en af de førende certifikationer på verdensplan, når det kommer til socialt ansvar i virksomheder, og denne kan Aiayu naturligvis også føje til deres liste af certifikationer. SA8000 certificeringen forsikre medarbejdere i den givne virksomhed om, at de får en fair løn, så de er sikret et godt liv uden fattigdom. Derudover er der nul-tolerance overfor diskrimination, børnearbejde samt tvunget og ufrivilligt arbejde. For at være sikre på, at Aiayu’s leverandører lever op til kravene for certificeringen, kræves det af leverandørerne, at de har en HR ansvarlig ansat i virksomheden, som står til ansvar for, at virksomheden med sikkerhed lever op til alle kravene. For at opretholde SA8000 certificeringen bliver virksomheden revideret af eksperter på området, mindst to gange hvert tredje år, for at sikre sig, at de stadigvæk lever op til kravene, for at bibeholde deres certificering.
Aiayu har også opnået WRAP certificeringen
Certificeringen WRAP, også kendt som “The Worldwide Responsible Accredited Production”, er baseret på 12 forskellige principper, som naturligvis skal være overholdt, for at få tildelt certificeringen. Denne er til, for at forsikre Aiayu om, at deres leverandører fremstiller deres produkter efter lovens regler samt under humanske og etiske forhold. Ligesom SA8000 certificeringen, skal denne certificering også revideres jævnligt, for at virksomheden kan bibeholde den. I dette tilfælde skal virksomheden revideres en gang om året.
I dag er Aiayu’s leverandør i Bolivia den eneste fabrik i Bolivia som på nuværende tidspunkt har WRAP certificeringen og er ligeledes blevet et forbillede for andre produktionsvirksomheder i Bolivia.
UN GLOBAL COMPACT, verdens største bæredygtige virksomhed
UN Global Compact er verdens største bæredygtige virksomhed, hvor andre udefrakommende virksomheder frivilligt kan give dem en underskrift på, at de ønsker hjælp til en mere bæredygtig virksomhed, præcis ligesom Aiayu har gjort. På denne måde giver UN Global Compact Aiayu ti principper som de skal engagerer sig i, for fortsat at kunne være en del af virksomheden. De ti principper som Aiayu skal bestræbe sig på at overholde, indebærer blandt andet at den private sektor skal tage part i at beskytte menneskerettighederne. Dernæst skal den private sektor også beskytte arbejdsrettighederne, miljøet og bidrage til at opretholde en god og velfungerende regering. Da Aiayu er et aktivt medlem af UN Global Compact, laver de en årlig rapport, om hvordan de opretholder og imødekommer de ti principper i deres hverdag med produktion, leverandører, logistik og meget mere.
Design på bæredygtig vis
Aiayu er et modebrand, men er i den grad også et bæredygtigt brand. De er enormt dygtige til det de laver og desuden er de nogen af de eneste. For Aiayu er det vigtigt at både design og kvalitet er i top, men bæredygtighed er mindst ligeså vigtigt. Når disse tre elementer skal forenes, kræver det noget grundigt og tidskrævende forarbejde. Dette er ikke noget de to stiftere af brandet skræmmes af, tværtimod, så ser de det som en mulighed for at opbygge og skabe noget som andre ikke har formået at skabe.
Aiayus formål med designet på deres tøj og ting til hjemmet er, at det skal være tidløse og holdbare designs. Derfor overvejer de nøje når de skal tilføje en ny farve, mønster eller materiale til deres sortiment, da de ikke skifter deres materialer ud hver sæson. Derimod bestræber de sig på, at bibeholde deres tekstiler i mange år, og i stedet blot lave nye styles af dem. Du vil derfor heller ikke se Aiayu lave et sortiment af styles som udelukkende er en trend en enkelt sæson. Det ser de nemlig ikke som værende tidløst eller bæredygtigt og derfor ville det stride imod en stor del af deres principper for brandet.
Når Aiayu skal finde nye tekstiler til deres brand, er processen som regel længere end den ville være ved andre brands. Dette skyldes at de skal tænke flere år ud i fremtiden og ikke blot få måneder frem. Forarbejdet er altafgørende for Aiayu, da det er det som afgøre om de skal tilføje et nyt materiale til deres sortiment, og tilmed vide, at dette materiale bliver en del af deres dna mange år ud i fremtiden.
Brandet er også meget påpasselige med farvning af deres tøj. De ønsker at bruge materialernes naturlige farver, uden at farve det med unaturlige farver. Derfor hører det sig også til sjældenheder at dette sker. Lama uld fås i meget naturlige farver og normalt i farverne hvid, grå, brun og sort. Yak uld fås for det meste i en lysebrun farve og cashmere findes oftest i en lysegrå til en mørkegrå farvetone. Alle disse naturlige farver er heldigvis noget der passer perfekt ind i Aiayus univers og er tilmed også en meget stor del af Aiayus genkendelighed og dna. Når det en sjælden gang sker, at Aiayu farver et stykke tøj, gør de det på den mest miljøvenlige måde. De bruger nemlig farvestoffer som ikke er giftige. Mange af deres fabrikker har også et lukket vandsystem, således at resterne fra farvningen af tøjet ikke har mulighed for at løbe ud i naturen. Aiayus Bolivianske leverandør og samarbejdspartner sørger for at farve det mørke tøj med de mørke farver og omvendt, for at undgå mest muligt spild af farverne.
Aiayu har et ”zero waste program”, for at minimere spild af tekstiler
Det er ikke nogen hemmelighed, at tøjindustrien i dag er en stor byrde for miljøet. Det har været normalt i tøjindustrien i mange år, at rigtig meget tøj gik til spilde under udskæringer, og ikke mindst hvis der skulle ske ændringer i kollektionerne. Dette er Aiayu stor modstander af, hvorfor de også i dag har et ”zero waste program” som de har skabt for at undgå spild af materialer. Når man køber et produkt i en af Aiayus butikker, får man en tote bag med i stedet for en plastikpose. Denne tote bag er lavet af deadstock fra andre brands i modeindustrien, og på denne måde er Aiayu med til at minimere spildet af tøj. Dette er blot en af måderne hvorpå Aiayu bidrager til en fremtid med fokus på bæredygtighed i modeindustrien. Derudover genbruger Aiayu også 2000 kilo rester fra deres bomulds produktion i Indien. Af resterne fra bomuldsproduktionen i Indien laver Aiayu produkter som bomuldsnet og gulvtæpper til hjemmet. Selvom rester fra en produktion ikke lyder særligt unikt, så er det faktisk præcis hvad disse produkter er, netop fordi, at virksomheden ikke har en chance for at vide hvilken slags tekstil rester der er tilbage, og derfor bliver disse produkter en form for limited edition, da der ingen garanti er for, at de samme bliver lavet igen.
Aiayu har valgt at donere de penge som de tjener på deres ”zero-waste ”produkter, til en lokal skole I Indien som hjælper udfordrede børn. Skolen hedder TEARS, og er kort for ”Train, Educate and Rehabilitate Socially” Dette er noget Aiayu ligger en store ære i at kunne gøre og håber at det i fremtiden kan gøre en forskel.
Bæredygtig indpakning af Aiayu’s produkter
Også ved indpakning af Aiayu’s produkter tænker de bæredygtighed ind i processen. Brandet bruger nemlig bio nedbrydende indpakning til at pakke deres produkter i, inden de sender dem afsted med posten til deres kunder. Grunden til, at Aiayu bruger disse poser er, at de er opløselige og vil forsvinde indenfor 90 dage helt af sig selv - så på denne måde belaster det ikke miljøet, som brugen af plastik for eksempel ville have gjort.
Ydermere bliver alle de ordre de sender til deres kunder, afsendt i plastik som er genbrugt fra vandflasker. Og for at gøre en ekstra indsats for miljøet, prøver Aiayu at opfordrer deres kunder til at undgå yderligere brug af indpakning ved at spørge deres kunder om de ønsker gave indpakning eller ikke, inden de afslutter deres køb. På denne måde har kunden muligheden for at tage et aktivt valg, om ikke at vælge gaveindpakning og dermed skåne miljøet. Hvis kunden alligevel ønsker gaveindpakning til produktet, har Aiayu naturligvis også en miljøvenlig løsning til dette, nemlig ved at bruge en FSC pose, som bliver lavet igennem deres ”zero waste program” i Indien.
Aiayu yder reperationsservice på deres produkter
Når du køber Aiayus produkter, har du 2 års reparationsservice på dine bomuldsprodukter og 5 års reparationsservice på dine strik produkter. Aiayu har valgt at implementere dette i deres virksomhed for igen at beskytte miljøet og for at fuldende deres ideologi om at deres produkter er ”made to last” , således at et lille hul i dit tøj ikke skal forhindre dig i blot at smide det ud og købe noget nyt. Men i stedet for skal du lade det blive repareret hos Aiayus dygtige skrædder, som er fuldt ud bekendt med alle Aiayus produkter, hvorfor hun altid formår at løse kundernes problemer på den bedste måde. Du kan derfor naturligvis føle dig tryg ved hendes ekspertise.
Hvem står bag det bæredygtige brand Aiayu
Stifterne bag Aiayu er to kvinder ved navn Maria Glæsel og Maria Høgh Heilmann. Sidstnævnte startede brandet i 2005, og Maria Glæsel blev en del af brandet tilbage i 2011. Maria Høgh Heilmann er uddannet designer, og har før opstarten af Aiayu beskæftiget sig med jobs inden for mode- og designbranchen. Maria Glæsel er uddannet på handelsskole, og har i hendes karriere før hun blev en del af Aiayu ikke beskæftiget sig med modebranchen. Dog har de tilfælles, at de begge brænder for, at modeverdenen bliver et mere bæredygtig erhverv, og netop det er de med til at skabe igennem Aiayu.
deKARL, som stolt forhandler af Aiayu
Hos deKARL er vi meget stolte over, at være blevet forhandler af Aiayu, som en af de få i Nordjylland. Aiayu’s dna går rigtig godt i spænd med deKARL’s værdier, og passer ligeledes rigtig godt ind i universet hos deKARL. Aiayu ses hos os som et unikt brand, der formår at gøre noget som ikke mange andre brands gør, nemlig at have et modebrand der prioriterer bæredygtighed i alle deres led af processen fra ide til færdigt produkt. I deKARL forhandles der forskellige lækre produkter fra Aiayu’s sortiment. Dette gælder både sengetøj, plaider, puder og andet lækkert til din bolig. Derudover forhandles der også strikketrøjer, skjorter, bukser og pyjamas, som både kan fås i vores fysiske butik i Gravensgade 21, i Aalborg, samt her på vores hjemmeside.